woensdag 27 juli 2016

Onverslijtbaar virtuoos


De band waarmee hij in de jaren '80 furore maakte, de Stray Cats, is sinds 2004 definitief ter ziele, maar ook met zijn Rockabilly Riot speelt Brian Setzer moeiteloos een zaal plat. 

De aftrap van de avond is voor Danny Vera, wiens bekendheid een flinke boost heeft gekregen door zijn prominente aanwezigheid in een populair voetbalprogramma. De vetgekuifde, sympathieke Nederlandse rocker legt met een stevige set een prima basis voor het vervolg van de avond. Want de echte ster is natuurlijk de grote kleine man Brian Setzer (vetkuif, leren broek en leren jasje dat na drie nummers uitgaat). Dit is zijn enige show in Europa, dus zo gek is het niet dat de HMH vol is gelopen met bakkebaarden en polkadot jurken uit diverse landen.

Dat Setzer meteen na het openingsnummer, de Carl Perkins cover 'Put Your Cat Clothes On', een knallende versie speelt van een van zijn beste nummers uit de Stray Cats-periode, 'Rumble In Brighton', is een slimme zet: de sfeer zit er meteen goed in. En de stemming in de HMH blijft anderhalf uur opperbest, want Setzer en band spelen een geweldige en gedreven liveshow. Al snel blijkt dat de showman zijn Gretsch gitaar nog even virtuoos bestiert als voorheen. De vingervlugheid waarmee hij de jazzy akkoorden en solo's uit zijn gitaar laat ratelen: het blijft ongekend. 

Brian Setzer wisselt vanavond oud en nieuw eigen werk af met zijn befaamde covers van o.a. Bill Monroe ('Blue Moon of Kentucky'), Johnny Cash ('Folsom Prison Blues') en Jerry Lee Lewis ('Great Balls of Fire', met een glansrol voor de pianist). Uiteraard ontbreken de klassiekers uit de jaren tachtig niet: 'Runaway Boys', 'Rock This Town' en het onverslijtbare 'Stray Cat Strut'. 'Fishnet Stockings' is ook zo’n nummer dat Setzer waarschijnlijk ontelbare keren heeft gespeeld, maar de uitvoering vanavond is groots. Het is sowieso een fijne ervaring om al die nummers eens live te horen. 

Dat Setzer - terecht - wordt beschouwd als een van de beste gitaristen ter wereld, bewijst hij nog maar eens in de eerste toegift, het instrumentale 'Sleepwalk'. Met 'Seven Night To Rock' van Moon Mullican sluit hij de wervelende show af. Als dat eens zou kunnen: nog zes avonden …   

Eerdere publicatie op KindaMuzik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten