maandag 6 maart 2017

Het minibos: Een stukje natuur in de stad


Op een achtergesteld gebiedje bij de Cremertuin in Utrecht-West groeit over tien jaar een volwassen minibos. Dat is de achterliggend gedachte van de aanplant zo’n 1000 inheemse bomen op het terrein.


De werkzaamheden aan de Cremerstraat zijn inmiddels van start gegaan. "Graafmachines hebben de bodem geschikt gemaakt om het bos te planten," vertelt initiatiefnemer Maarten Bruns. De grond is tot een halve meter diep weggegraven, vervolgens gemengd met poreus materiaal en weer teruggeplaatst. Door de heidecompost die er nu bovenop ligt, wordt vruchtbare bosgrond gesimuleerd. Dit alles op advies van de Indiase expert Shubhendu Sharma (het mini-bos stamt uit India), die adviseerde om de kwaliteit van de grond in de Cremertuin grondig te verbeteren. "Nu kan de vorst erover en dan gaan we half maart de eerste boompjes planten." 

Boomstammen
De aanplant van het minibos wordt uitgevoerd door kinderen van basisschool Villa Nova. De kinderen zullen ook fungeren als de zogenaamde 'Wilde Wachters', die de groei van de bomen goed in de gaten gaan zouden. Bij het minibos verrijst een buitenleslokaal, waar kinderen -zittend op afgeplatte boomstammen, in een halve cirkel- in de toekomst ook les kunnen krijgen."Het binnenklimaat van scholen is vaak erg slecht, dus dan is dit een frisse, gezonde oplossing," legt Bruns uit. Het minibos heeft ook nog een didactische functie: "Kinderen zien hoe bomen groeien en leren dat ze van sommige bomen kunnen eten."

Nationale Natuurprijs
Het minibos in de Cremertuin is bij uitstek een wijkproject. "Buurtbewoners worden actief betroken bij de opzet. Iedereen in de wijk is enthousiast; mensen zijn blij met groen in de wijk." Bruns kwam op het idee voor het minibos toen hij in Zaandam de eerste variant succesvol zag ontstaan. Dat initiatief wilde hij ook in zijn eigen stad van (of beter gezegd: uit) de grond krijgen. Mooi meegenomen is dat Bruns onlangs de Nationale Natuurprijs won van 10.000 euro, zodat de begroting van het project nu ook rond is. Als locatie koos hij voor een achtergesteld stukje grond aan de Cremerstraat, vlakbij het Majellapark. "Het is een lelijk stukje Utrecht, hoewel buurtbewoners het ook al een beetje hebben opgeknapt. Maar over tien jaar groeit hier een prachtig bos.”

De kans is niet denkbeeldig dat het minibos ook buiten Utrecht een succes wordt. In Delft is net begonnen met de plant van bomen, Zwolle staat nog op de rol en wellicht volgen ook de Floriade en Terwijde. Bruns richt zich voorlopig vooral op Utrecht: "We zijn op zoek naar meer geschikte plekken in de stad. De gemeente heeft al laten weten zes of zeven minibosjes te willen planten. Als je denkt: het kan ook in mijn wijk, laat het ons weten.” Want: “Het is belangrijk om natuur in de stad te hebben. Het is gewoon gezond en je hoeft er niet meer voor naar Amelisweerd."

Het minibos omvat zo'n dertig inheemse boomsoorten en struikachtigen. Van eik, kastanje, linde tot rozenbottel en veldesdoorn. Ook goeien er walnootbomen en appelbomen. Daarnaast trekt het bos padden, egels en konijnen aan. De bodemgrond wordt levendig door de snel groeiende wortels en dat is weer goed voor pieren en groene schimmels.

Eerdere publicatie in het Stadsblad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten