donderdag 23 maart 2017

Vogels bekijken in de Botanische Tuinen


Bij een aangenaam lentezonnetje opende vogelkenner, en ambassadeur van Vogelbescherming Nederland, Nico de Haan, afgelopen vrijdag een vogelkijkhut in de Botanische Tuinen op de Uithof.

De Haan, vooral bekend van het natuurprogramma 'Baardmannetjes' dat hij presenteert samen met Hans Dorrestijn, is zeer te spreken over de nieuwe vogelkijkhut in de Botanische Tuinen: "Ik heb er honderden gezien, maar het concept van eenrichtingsglas is uniek in Nederland." Door het spiegelglas kan de bezoeker wel naar de vogels kijken, maar de vogels zien de toeschouwer niet. "Op deze manier kun je heel dicht bij de vogels komen. Je ziet ze op tien centimeter van het voederapparaatje. Hun emotie komt zo heel mooi over, en dat komt echt bij je binnen hoor!", vertelt De Haan vol passie. "Kijk, daar word je als vogelkijker enthousiast van. Dan wil je meteen meer weten over die vogels." Over de vogelkijkhut zelf zegt hij: "Die is mooi geïntegreerd in het landschap en fraai vormgegeven bovendien."

Tuinreis
De vogelkijkhut bevindt zich op het buitenfort van de Botanische Tuinen. Bezoekers kunnen onbespied vogels bekijken die in de omgeving op zoek zijn naar voedsel. Vlakbij het raam zijn voedersilo’s geplaatst. Het idee voor deze, voor Nederlandse begrippen atypische vogelkijkhut is ontstaan tijdens een tuinreis van medewerkers van de Botanische Tuinen. Communicatiemedewerker Akkie Joosse: "In Engeland zagen we een oude caravan met hetzelfde eenrichtingsglas. Het was zo leuk om vogels van dichtbij te zien dat we dachten: dat gaan we bij ons ook doen." Met o.a. hulp van alumni van de Universiteit Utrecht en het Cultuurfonds Utrecht kwam de financiering voor de vogelkijkhut rond.

Ecologisch verhaal
Informatieborden in de vogelkijkhut vertellen de bezoeker meer over de relatie tussen vogels en planten. In de Botanische Tuinen wordt er veel belang aan gehecht om te laten zien dat dieren en planten alles met elkaar te maken hebben. Bijen, en andere insecten, bestuiven bloemen, vogels en kleine zoogdieren eten vruchten en verspreiden zaden. "Het ecologisch verhaal speelt bij ons een grote rol. Planten en dieren horen echt bij elkaar," vertelt Joosse. Voor kinderen is er in de hut een elektrobord geplaatst waar ze via vraag en antwoord kunnen uitzoeken wat de verschillende vogels zoal eten.

De meningen over het gebruik van spiegelglas voor het observeren van vogels zijn wel verdeeld, vertelt Joosse. "In hoge gebouwen vliegen vogels ertegen aan, omdat ze denken dat het lucht is. Maar dat gebeurt bij ons minder omdat de vogelkijkhut beschut tussen de struiken staat."

Meteen na de opening van de vogelkijkhut zag Nico de Haan al van zeer nabij: matkopjes, pimpelmeesjes, koolmeesjes, vinken en boomklevers. "Je kunt het beste een thermoskan met koffie, en brood meenemen en hier lekker gaan kijken," zegt hij. De eerste ijsvogel is er ook al aangetroffen. "Die broedt hier en speciaal voor hem hebben we een paaltje in het water gezet."

Eerdere publicatie in het Stadsblad. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten