woensdag 1 augustus 2018

Kinderen maken hun eigen wijkkrant


Lombok heeft sinds kort een heuse wijkkrant: De Buurtblinker. Een krant gemaakt door kinderen uit Lombok en omgeving.


"Met deze krant willen we laten zien wat er zoal speelt in de wijk. Er zijn zoveel mooie initiatieven in Lombok," vertelt Frederike Diepenbroek, coördinator bij Buurtblinkers, een organisatie voor kinderen en jongeren in Utrecht West. Ook ervaren kinderen wat je zoal met taal kunt doen. "We geven extra taallessen, maar door het maken van een krant ontdekken kinderen dat taal ook leuk kan zijn. En dat het goed is voor hun woordenschat en taalontwikkeling is mooi meegenomen."

Aan de hand van workshops is aan een tiental kinderen de beginselen van de journalistiek uitgelegd, zoals het verschil tussen open en gesloten vragen en het belang van doorvragen. Vervolgens trokken ze in kleine groepjes, met een volwassen begeleider (een vrijwilliger van Buurtblinkers), de wijk in. Gewapend met een mobieltje (voor foto's en geluidsopnames) en een vragenlijst. De onderwerpen bedachten de kinderen zelf. "Ze kozen opvallend vaak voor iets met eten. Misschien komt dat door hun culturele achtergrond," zegt Diepenbroek.

De meeste kinderen bij Buurtblinkers zijn van Marokkaanse of Turkse afkomst. Fahad (10) en Emirhan (11) gingen op bezoek bij het restaurant Instock, waar ze de eigenares ondervroegen over de alternatieve maaltijdbereiding (gerechten worden bereid van restproducten, vergaard bij supermarkten). Na afloop van het vraaggesprek kregen de jeugdige verslaggevers de kans om zelf te proeven. Hun (goudeerlijke) oordeel haalde ook de wijkkrant. Amal (11) en Nisrine (10) interviewden een vrouw van De Voorkamer, een ontmoetingsplek op de Kanaalstraat. In het Engels. Diepenbroek: "Dat was heel knap van ze, ik was supertrots. Dat was echt een Engelse les in de praktijk."

Interviewen kinderen eigenlijk anders dan volwassenen? Amal (10): "Ja, we zijn meer open. En we zijn nieuwsgieriger omdat veel dingen nog nieuw zijn." Nisrine (10) vult aan: "Maar kinderen zijn soms ook iets meer verlegen." Na het veldwerk gingen de kinderen, samen met hun begeleiders, aan de slag met het uitwerken van de interviews. "Het is nog een hele uitdaging om van een grote lap ongestructureerde tekst een goed verhaal te maken: zinnen herformuleren, quotes maken, titels verzinnen, etc.", vertelt Diepenbroek. Maar het resultaat mag er zijn. 'De Buurtblinker' is een bijzonder lezenswaardige, kleurrijke en informatieve wijkkrant geworden, met leuke artikels, mooie foto's en grappige illustraties. En een strip en quiz mogen natuurlijk niet ontbreken.

Een leermomentje nog tot slot: "Bij de verspreiding van de krant (4000 stuks!) konden een paar kinderen de plattegrond nog niet helemaal goed lezen. Dus is de krant niet bij iedereen bezorgd. Dat gaan we het volgend jaar professioneler aanpakken!"

Eerdere publicatie in het Stadsblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten