woensdag 1 augustus 2018

Circustalenten krijgen kans bij Cirque Moustache 


Voor de zesde keer trekt Cirque Moustache door het land. Na een korte tussenstop in Belgiƫ zijn er binnenkort optredens in Lage Vuursche en Woudenberg.

Circusdirecteur Jasper Riedeman (34 jaar) is druk bezig met het afbreken van de circustent in Zeist. "Het is maar goed dat ik je nu spreek, en niet vanuit de oude vrachtwagen waarmee we zo meteen naar Belgiƫ rijden. Die maakt veel kabaal, stinkt en rookt. Een goed gesprek was dan bijna onmogelijk geweest." Toch is het juist die romantiek, van oldtimers ("We reizen met een oude Mercedes-brandweerwagen en -veewagen") en Pipowagens, die hem aantrok in het circusbestaan. "Het circus uit de oude boeken, met ouderwetse auto's die in een karavaan rondrijden, heb ik altijd prachtig gevonden."

Therapie
De fascinatie voor het circusleven werd aangewakkerd toen zijn ouders opmerkten dat de fijne motoriek van de jonge Riedeman niet optimaal was ontwikkeld. "Ze stuurden me op therapie om te oefenen. Van de therapeut moest ik jongleren, en dat is een beetje doorgeslagen." Op 13-jarige leeftijd ging Riedeman bij het jeugdcircus, waar hij de belangrijkste circustechnieken onder de knie kreeg. Later werd hij circusassistent en -docent, en uiteindelijk besloot hij om zelf een circusschool te gaan runnen. "Toen er een gebruikte circustent voorbij kwam, heb ik mijn spaarrekening geplunderd, en ben ik, naast mijn werkzaamheden bij het jeugdcircus, gestart met een echt circus: 'Cirque Moustache'. Vernoemd naar de standaardsnor van de circusdirecteur.

Educatie
Sinds een jaar of zes leidt Riedeman nu Cirque Moustache, waarmee hij in de zomermaanden door het land trekt. "We zijn begonnen met zeven dagen, nu zijn het er al een stuk of dertig," vertelt hij. Er is bij het circus extra veel aandacht voor educatie. Artiesten in opleiding - zowel studenten van een circusopleiding als jongeren van een jeugdcircusschool- krijgen de kans om hun kunsten te vertonen voor een publiek. "En soms stromen ze dan door naar de Hogeschool en worden ze beroepsartiesten." Op het circusterrein kunnen kinderen allerlei circusattributen uitproberen en Cirque Moustache geeft regelmatig workshops aan de jeugd.

Er is momenteel veel animo voor jeugdcircusscholen. "Elke stad heeft er wel een. In Utrecht komen zo'n 250 kinderen per week naar de kinderschool." Volgens Riedeman is meelopen of werken bij een circus goed voor de ontwikkeling van een kind: "Of het nu gaat om de motoriek, het overwinnen van angsten of groepsbinding: In veel opzichten is het stimulerend voor kinderen." En, ook niet onbelangrijk: er is geen sprake van wedstrijdgevoel. "Je speelt niet tegen elkaar, maar je doet het voor jezelf. En er is voor ieder wat wils: als je motorisch niet goed bent, kun je altijd nog clown worden."

De huidige familievoorstelling van Cirque Moustache is getiteld 'Bravoure'. "Het gaat over een stuntman die we nog missen. We vragen vaders op het voorterrein of ze beschikbaar zijn om uit een kanon geschoten te worden. De rest zal ik niet verklappen."

Eerdere publicatie in AD Amersfoortse Courant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten