woensdag 30 mei 2018

André Manuel: "Van herhaling word ik niet gelukkig"


Vrijdag staat André Manuel met zijn oude band Fratsen op de planken van Fluor. De zanger/cabaretier is nooit geweest van het compromissen sluiten. "Maar ik ben ervan overtuigd: De aanhouder wint."

Na een benefietoptreden voor hun zieke manager en enkele reünieconcerten verscheen er na achttien jaar stilte in 2014 plots een nieuw album van Fratsen, het eerste muzikale project van zanger/cabaretier André Manuel. Op de achtste cd klinkt de band iets steviger dan voorheen, maar onveranderd zijn Manuels grommende zang en zijn zwartgallige, dan wel maatschappijkritische teksten. Muzikaal laveert Fratsen nog immer tussen weerbarstige blues, rock en dronken ballades.

"Na de succesvolle reünieconcerten wilden we niet alleen de oude liedjes van Fratsen spelen, maar verder gaan waar we gebleven waren. En dus zijn we nieuw materiaal gaan opnemen," vertelt Manuel. In 2017 zag opvolger 'Spookt' het licht. "Een album vol met gezellige liedjes. Over dronkenschap. Verliefd worden op de goeie vrouwen. De zegeningen van een leven in de Rock ‘n Roll," meldt de website van de band. Muzikale medewerking is er o.a. van Typhoon ('Gottegot') en Roosbeef ('Pornofilmmuziek').

Eind jaren tachtig begon Fratsen, in het Overijsselse Diepenheim, als een hippiepunkbandje, maar na vier studioalbums was het al voorbij. De leden verspreidden zich over bands als Krang, de Ketterse Fanfare en De Kift. Nu de hereniging een feit is, en Fratsen weer op de podia staat, wordt zeker niet alleen geteerd op de oude succesnummers. Een prachtig lied als 'Drinkebroer' staat nog op het repertoire, maar veel nummers uit de beginperiode hebben de doorstart niet overleefd. "Die hoempapa-rock van een liedje als 'Blij' hebben we nu wel gehad. Liedjes die ik schreef toen ik 19 jaar was doe ik niet meer. Das war einmal."

Toegevoegd aan het live-repertoire van Fratsen is 'Kraaien', de klassieker van Manuels soloalbum 'Krang'. De fraai wiegende dodenmars stond bij optredens van zijn band Krang (en ook bij De Ketterse Fanfare) steevast op het programma. Is het, net als voor veel fans, Manuels favoriete liedje? "Het is zeker een mooi nummer en het hoort bij mijn top tien. Maar een echte favoriet heb ik niet." Liever kijkt hij vooruit . "Ik vind het leuker om nieuwe dingen te doen. Dat ben ik ook gewend met mijn theatershows. Van herhaling word ik niet gelukkig."

Op het podium wordt er door Manuel en co dan ook regelmatig lustig op los geïmproviseerd. "Avontuur levert de mooiste dingen op. En het houdt je fris. Al kun je het ook overdrijven. Bij Krang had ik een keer een jointje gerookt voor het optreden waar maar weinig mensen op waren afgekomen. Ons eerste nummer duurde vervolgens een half uur haha."

Behalve muzikant is André Manuel ook al geruime tijd cabaretier. Hij maakte intussen zo'n zestien theatershows. "Theater en muziek zijn totaal andere disciplines, maar ze beïnvloeden elkaar ook. Wat ik in mijn muziek niet kwijt kan, doe ik in het theater. En andersom." Kiezen tussen de twee wil hij niet. "Ik moet er niet aan denken om alleen maar popmuziek te maken of alleen theater, zoals sommige mensen me soms aanraden. Het heeft allebei zijn charmes."

De voornaamste reden voor Manuel om het theater in te gaan was niet het financiële voordeel dat een solo theatershow nu eenmaal oplevert, boven het onzekere bestaan van een Nederlandstalige band. "Dat is fijn, maar dat was zeker niet de hoofdreden. In het theater kan ik meer mijn engagement kwijt." De cabaretier Manuel staat bekend om zijn niets- en niemand ontziende grappen. "Humor is een middel om de boel open te breken. Vaak leidt het tot een lach zodat mensen hun verdediging laten vallen. Dan zijn ze bereid om meer te pikken. Het is een middel om mensen over de streep te trekken. "

Maatschappelijk betrokken kunstenaars zijn er tegenwoordig veel te weinig, vindt Manuel. "De huidige tijd schreeuwt er om. Het is niet allemaal leuk en aardig. Ook in de popmuziek moet het altijd maar gezellig zijn. Het mag wel wat meer schuren." Niet zo vreemd dus dat hij zich muzikaal verwant voelt met andere compromisloze Nederlandse bands als De Kift, Stuurbaard Bakkebaard en The Ex. "Dat zijn ook vrije muzikanten, net als wij."

Ook met Fratsen is Manuel altijd zijn eigen gang gegaan. "De meeste platen hebben we in eigen beheer uitgebracht. Als we volgend jaar een balletvoorstelling willen maken, kunnen we dat gewoon doen. Niemand kijkt daar raar van op."

Het is niet altijd de gemakkelijkste weg: de kont tegen de krib gooien. "Nederland is een klein land. Als je mee wil doen, word je bijna gedwongen om commerciële muziek te maken. Of je word uitgemolken bij talentenshows. Om het op je eigen manier te doen is best lastig. Maar ik ben ervan overtuigd dat de aanhouder wint!"


Eerdere publicatie in het AD Amersfoortse Courant. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten