woensdag 30 mei 2018

Rewire: festival voor muzikanten met honger om te vernieuwen


Voor de achtste keer staat de Haagse binnenstad in het teken van de vernieuwende muziek tijdens Rewire, "een festival met een afspiegeling van de muziek van nu."


Van een kleinschalig festival rondom de voormalige energiecentrale in Den Haag (nu: 'Het Energiekwartier') is Rewire inmiddels uitgegroeid tot een internationaal platform voor avontuurlijke muziek. Met twaalf locaties in de binnenstad en met 10.000 bezoekers uit 35 landen. Festivaldirecteur Bronne Keesmaat: "Het unieke van Rewire is dat je er veel premières ziet. Ook de diversiteit is groot, met lezingen, films, talkshows, optredens en dansavonden. Muzikaal varieert het van jazz tot neoklassiek en dance. Het festival is een afspiegeling van de muziek van nu."

Met name muzikanten uit de 'artistieke voorhoede' zijn van 6-8 april te zien en te horen op het driedaagse Haagse festival. "De makers hebben allemaal honger om te vernieuwen en zijn bezig met innovatie," vertelt Keesmaat. Tegelijk biedt Rewire een springplank voor onbekende namen. Later worden ze regelmatig gevraagd voor grotere festivals als Lowlands. Keesmaat: "Nils Frahm is een goed voorbeeld. Hij speelde al op onze eerste editie en is nu een veelgevraagd muzikant."

Op de achtste editie van Rewire is een speciale plek ingeruimd voor Laurie Anderson. De Amerikaanse kunstenares/muzikant (en weduwe van Lou Reed) is dit jaar 'Artist of Focus'. In 1981 had Anderson een onverwachte hit met het futuristische 'Oh Superman', en ook daarna is ze zich - o.a. middels multimediale voorstellingen en zelfgemaakte instrumenten- blijven vernieuwen. Keesmaat: "Laurie Anderson heeft een belangrijke stempel gedrukt op de elektronische muziek van de afgelopen decannia." 

Laurie Anderson speelt uiteraard live op Rewire. Daarnaast is er een optreden van het Ragazze Quartet met repertoire van haar. Ook wordt Andersons film 'Heart of a Dog' vertoond, en wordt ze geïnterviewd voor het publiek.

Eerdere publicatie in het AD Haagsche Courant. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten