woensdag 30 mei 2018

Theater voor een betere wereld


Samen met muzikant Oleg Fateev speelt Bright Richards 31 maart in de Paardenkathedraal de voorstelling The Bright Side of Life, over het achterlaten van je oude wereld en het integreren in een nieuwe.

De repetities voor de première van aanstaande zaterdag zijn nog aan de volle gang. "We werken nog aan de muzikaliteit van de voorstelling. Een cruciaal punt dat ervoor moet zorgen dat de bezoeker echt wordt meegenomen," vertelt Bright Richards, samen met schrijver/regisseur Ko van den Bosch de maker van The Bright Side of Life.

In de confronterende en komische theatervoorstelling speelt Richards een personage geïnspireerd op hemzelf ("Voor 95 procent is het waarheidsgetrouw"). Twintig jaar geleden ontvluchtte hij -vanwege de burgeroorlog- Liberia, waar hij een beroemd acteur was met een eigen tv-show. Dat hij uiteindelijk in Nederland terecht kwam, noemt hij zelf puur toeval: "Ik nam een KLM-vlucht en arriveerde in Amsterdam." Na de nodige opstartproblemen ("Ik had wel tijd nodig om hier goed te kunnen landen"), volgde hij in Arnhem de acteursopleiding en verhuisde vervolgens naar Utrecht om een productiebedrijf op te starten. Ook is hij medeoprichter van de stichting New Dutch Connections, die vluchtelingen ondersteunt bij het opzetten van een carrière.

The Bright Side of Life zoemt in op de vluchtelingenproblematiek, en dan met name op het verkrijgen van een verblijfsvergunning. "Vaak worden vluchtelingen niet geloofd als ze zeggen dat ze politiek vluchteling zijn." Bezoekers van de voorstelling worden uitgenodigd om tevens een kaartje te kopen voor een vluchteling. Na de voorstelling gaat Richards de dialoog aan met het publiek. "Het belangrijkste doel van de voorstelling is dat mensen zich verbinden. Zonder hulp van anderen had ik het hier niet gered. Bewoners van Utrecht kunnen een gids zijn voor vluchtelingen."

De muzikale ondersteuning komt van Oleg Fateev, bespeler van de bajan (een Russische accordeon) en afkomstig uit Moldavië. De twee ontmoetten elkaar bij het Ro Theater in Rotterdam en werken sinds acht jaar samen. Fateev: "We zijn een soort broers van elkaar. Ik heb nog op de begrafenis van zijn moeder gespeeld." Fateev volgde het conservatorium in Moskou, kwam als straatmuzikant via Duitsland in Nederland terecht, en speelde intussen met grote namen als Robert Long, Herman van Veen en, de in 2012 overleden Jeroen Willems.
Tot slot: de titel van de voorstelling. Bright Richards: "The Bright Side of Life kennen de mensen natuurlijk van Monty Python. 'Bright' is ook mijn kijk op het leven. Dat is altijd zo geweest. Positief dus."

Eerdere publicatie in het Stadsblad. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten