woensdag 30 mei 2018

Tribute aan een groot muzikant en een fijne vent


In november vorig jaar overleed onverwacht Hans Vermeulen, voorman van Sandy Coast, en als producent de wegbereider voor tal van Nederlandse artiesten. 8 april is er een tribute in cultuurpodium Boerderij te Zoetermeer.

De Haagse zanger, componist en producer was verantwoordelijk voor de doorbraak van Anita Meyer. Voor de toen 22-jarige achtergrondzangeres (bij o.a. Patricia Paay) schreef hij in 1976 het vrolijk huppelende 'The Alternative Way'. Het lied belandde op nummer 1 van de Nederlandse Top 40. Zelf speelt Vermeulen piano en zingt hij de tweede stem. Ergens halverwege neemt het lied een onverwachte melodische wending en neemt Vermeulen de zang over. Meyer: "Het was best een opvallend lied ja. Daarom kreeg het ook zoveel aandacht."

Ⓒ HOLLANDSE HOOGTE
Hans Vermeulen produceerde twee albums van Anita Meyer. Hun samenwerking stopte rond 1980. "De koek was een beetje op. Jammer, maar we zijn niet in onmin uit elkaar gegaan hoor. Met 'Why tell me, why' (6 weken op nummer 1, red.) ben ik een andere kant opgegaan." Voor Vermeulen heeft Meyer niks dan lof: "Iedereen smolt als hij begon te zingen. Hij had echt een geweldige stem. Maar hij was ook een hele goede componist met een eigen stijl." Ook op persoonlijk vlak is ze zeer over Vermeulen te spreken: "Hij was niet alleen erg muzikaal, maar hij was ook een fijne, goedmoedige vent. Als je het even niet wist, bleef hij altijd heel geduldig."

Niet alleen Anita Meyers carrière nam een vlucht door de muzikale inbreng van Hans Vermeulen, ook Margriet Eshuys, Ruth Jacott en Hans de Booy hebben veel aan hem te danken. Met zijn eigen band Sandy Coast had hij in de jaren zestig en zeventig hits met 'I see your face again' en 'True love that's a wonder'. Na het uiteenvallen van die band richtte Vermeulen Rainbow Train op, met zijn toenmalige echtgenote Dianne Marchal -en Anita Meyer- als zangeressen. Begin jaren '80 maakte hij met Sandy Coast een comeback, en met 'The eyes of Jenny' werd na acht jaar weer een grote hit gescoord.

In de jaren negentig werd het stiller rondom de Haagse muzikant. Mede als gevolg van huwelijks- en geldperikelen verhuisde hij naar Thailand. "Misschien dat de mensen hem inderdaad een beetje zijn vergeten door zijn vertrek uit Nederland," vertelt Meyer. De exacte reden voor de verre verhuizing weet ze niet. "Over dat soort dingen hebben we nooit gesproken. Maar ik denk dat hij de business in Nederland een beetje zat was en gewoon muziek wilde maken. Hij was er niet blij mee dat muziek steeds vaker als een wedstrijd werd beschouwd. Het werd hem allemaal te commercieel."

In Thailand hertrouwde Hans Vermeulen met een Thaise zangeres. Hij bleef muziek maken en bracht nog een album uit met Nederlandstalige nummers. Sporadisch kwam hij nog naar Nederland om op te treden. Het contact tussen hem en Meyer verwaterde in die tijd. "We mochten elkaar erg graag. Maar ja, zo gaat dat soms in het leven." Verrassend was dan ook de aanwezigheid van Hans Vermeulen, drie jaar geleden, bij de uitreiking van de Radio 5 Oeuvreprijs voor Anita Meyer: "Dat was ontzettend leuk. Het was als vanouds om elkaar na al die jaren weer te zien."

De twee vatten zelfs het plan op om in september 2017 weer samen te gaan optreden, in Vermeulens geboorteplaat Voorburg. "Het is er helaas niet meer van gekomen." Hans Vermeulen overleed in november 2017 in Thailand, op het eiland Ko Samui. "Hij was een fantastische zanger en een geweldig mens. Een rasartiest. En altijd relaxed. Hoewel hij zeker kon genieten van succes, was hij iemand die altijd voor de muziek ging."

Eerdere publicatie in het AD Haagsche Courant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten