woensdag 30 mei 2018

En wel hierom: Koot en Bie


Podium Oost vormt zondag het decor voor een fijn middagje Koot en Bie. De Utrechtse editor van hun programma's, Martin de Vries, wordt geïnterviewd door oud-journalist Harry van der Ham. "Ze zitten in ons collectieve geheugen gebrand, dus dat wordt een feest der herkenning."

"De middag draait niet om mij, laat dat duidelijk zijn." Martin De Vries wil het meteen maar even gezegd hebben. Centraal staat het illustere duo Koot en Bie, die in de jaren tachtig en negentig door hun talloze geestige en/of maatschappijkritische typetjes een voorbeeldfunctie zijn geworden voor alle satire die nadien op de Nederlandse tv is verschenen.

De Utrechter Martin de Vries was van 1985 tot 1998 editor bij Van Kooten en de Bie. Hij monteerde meer dan 250 afleveringen, waaronder het roemruchte 'Keek op de Week'. Nadat het duo in 1998 de samenwerking had beëindigd, is De Vries zich blijven inzetten om hun erfenis niet verloren te laten gaan. Zo was hij mede-verantwoordelijk voor een overzichtstentoonstelling, produceerde hij de serie 'Nostalgie met Koot en Bie' en was hij initiator van een YouTube kanaal met filmpjes van Koot en Bie.

Het idee voor een middag rondom het duo is ontstaan op een avond bij een businessclub, toen De Vries oude fragmenten vertoonde ("Ik heb thuis zo'n 300 uur hoge kwaliteit materiaal liggen") en achtergrondverhalen vertelde. "Dat was zo'n succes dat Harry (van Dam) en ik dachten: het zou zonde zijn om dit niet vaker te doen." Ze kregen toestemming van Van Kooten en De Bie, en dus is er komende zondag in Podium Oost de middag 'En wel hierom'. Oud-journalist van het UN Harry van Dam zal De Vries ondervragen over zijn tijd bij Koot en Bie.

Vertoond worden oude, en ook nooit eerder vertoonde scènes. Ook krijgt de bezoeker een kijkje achter de schermen en vertelt De Vries anekdotes over hun samenwerking. Volgens hem hebben de typetjes van Koot en Bie nog niets aan kracht ingeboet. "Het is nog steeds actueel. Als je kijkt naar de zusjes Veenendaal en die hele #MeToo discussie, Hekking en Van der Vaart over illegalen, Pamuk over integratie. Ongelooflijk dat dit 25 jaar geleden is gemaakt." En dan waren er natuurlijk nog Jacobse en Van Es van De Tegenpartij. "Het is satire natuurlijk, maar wat ze riepen kun je wel vergelijken met de populistische slogans van nu. Wilders en Fortuyn waren er jaloers op geweest.”

Wat was volgens de Vries de grote kracht van het duo? “Hun feilloos gevoel voor de tijdgeest. En regelmatig zie je nog iemand lopen waarvan je denkt: he, dat is dr. Clavan of Cor van der Laak."

Eerdere publicatie in het Stadsblad. 
                                                                                                                                                          

Geen opmerkingen:

Een reactie posten