woensdag 30 mei 2018

Band van vele windstreken strijkt neer in Amersfoort


12 mei speelt Jungle by Night in de Fluor. De veelkoppige, instrumentale band gaat nieuwe nummers spelen, na zo'n 450 shows te hebben gedaan in het buitenland.

"In Nederland optreden is ook leuk. Dat klinkt wel wat decadent he, als ik dat zo zeg." Maar ja, feit is dat gitarist Jac van Exter met zijn band Jungle by Night het afgelopen jaar tourde over de hele wereld. Van Denemarken, Frankrijk en Spanje tot Algerije en Japan. Optreden in Algerije was een bijzondere ervaring en in Japan liepen fans rond met hun eerste single uit 2010, maar de beste ontvangst kreeg de band in Frankrijk: "Ze staan daar meer open voor muziek die niet mainstream is en durven meer risico te nemen in de programmering."

En als mainstream valt de muziek van Jungle by Night niet te karakteriseren. De opzwepende combinatie van Afrikaanse muziek, funk, hiphop en rock is allesbehalve alledaags. Heeft Van Exter enig idee waarom hun muziek wereldwijd wordt gewaardeerd? "We maken geen platte volksmuziek, maar wat we muzikaal doen is ook niet heel ingewikkeld. We stralen niet zoiets uit van: kijk ons een tachtig jams door elkaar spelen. Daarom is het voor velen interessant, denk ik." En dat de muziek van Jungle by Night instrumentaal is? "Ja dat helpt ook natuurlijk. Als we Nederlandse smartlappen zouden zingen, was het een heel ander verhaal."

Met muziek zonder zang kun je je onderscheiden in de wereld van de popmuziek, maar het heeft ook nadelen. Jungle by Night wordt in Nederland zelden tot nooit op de radio gedraaid. "De airplay is bijna nul. Op de radio durft niemand het aan om instrumentale muziek te draaien, ook niet bij de publieke omroep. Het schrikt pluggers en dj's af." Op buitenlandse zenders (zoals het Franse FIP) komt wel af en toe een nummer voorbij van de band. "Over de grenzen heb je wel zenders die niet zo in genres denken, en muziek draaien die varieert van opera en jazz tot Thaise punk. In Nederland zijn er geen genreoverstijgende radiozenders."

In de loop van dit jaar verschijnt er een nieuw album van Jungle by Night. Het zal zijn uiteindelijke vorm krijgen tijdens de tour door Nederland. "We gaan eerst spelen en dan pas opnemen. Voor ons is het nieuw om het zo te doen. Vroeger namen we eerst op en gingen erna het podium op. Tijdens optredens gooiden we de nummers dan helemaal om." Gaat er veel veranderen op de opvolger van "The Traveller" uit 2016? "Er zullen minder Afrikaanse invloeden te horen zijn. We halen nu meer inspiratie uit dance-achtige muziek als Krautrock. Met name de repetitieve en hypnotiserende elementen vinden we erg interessant."

Invloeden uit de dance zullen het toch al energieke geluid van Jungle by Night alleen maar ten goede doen komen. Op hun vorige vier albums combineerde de band uiteenlopende stijlen als Afrobeat, Ethiopische jazz en Turke muziek met hiphop, funk en rock. De muzikanten laten zich ook inspireren door Franse muziek en soundtracks uit de jaren 60 en 70. Het exotische, energieke eindresultaat is tot stand gekomen door (vanzelfsprekend) de diverse inbreng van het negenkoppig gezelschap, maar ook door de vele reizen die de jongens samen hebben gemaakt. De vader van een van de muzikanten blijkt ook een steentje te hebben bijgedragen: "Hij is verslaggever in het buitenland en brengt regelmatig allerlei rare muziek mee naar huis."

Ongewoon is ook de samenstelling van Jungle by Night. Met negen bandleden is het sowieso een vrij omvangrijk gezelschap. Sommige muzikanten kennen elkaar al vanaf de basisschool. Toen de band in 2009 begon, was het jongste bandlid slechts veertien jaar. Tenorsaxofonist Pieter van Exter en gitarist Jac van Exter zijn broers van elkaar, hetzelfde geldt voor drummer Sonny Groeneveld en congaspeler Gino Groeneveld. "We zijn een groep van familie en vrienden die toevallig ook muziek maken. We kennen elkaar goed en zijn samen opgegroeid van scholieren tot nu. Het onderscheidt ons van veel andere grote bands die vaak projectmatig bij elkaar zijn."

Vier goed besproken albums bracht Jungle by Night inmiddels uit. Optredens waren er o.a. op Pinkpop en op het gerenommeerde Glastonbury festival. "Dit hebben we nooit durven dromen toen we begonnen. En dat we nog steeds in dezelfde samenstelling bij elkaar zijn is een wonder. Daar ben ik echt heel blij mee," vertelt Van Exter. Is het niet wat lastig om nummers schrijven met zo'n grote band? "Dat duurt bij ons wel lang ja. Ook al omdat we het experiment niet schuwen en clichés proberen te vermijden. Jams worden bij ons in de oefenruimte uitgewerkt tot nummers door eindeloos te spelen."

Tot slot: Amersfoort is voor de band een bijzondere plek om te spelen. "De drummer en de congaspeler hebben er familie wonen. Hun vader staat in het voorprogramma. Het wordt een soort van familiereünie dus."

Eerdere publicatie in het AD Amersfoortse Courant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten