donderdag 15 november 2018

Dansen en daten op 40UP feesten


Toen Harry de Winter 12 jaar geleden begon met zijn 40Up avonden, kon hij niet bevroeden dat het zo'n succes zou worden. De komende maanden zijn er meer dan vijftig shows door heel Nederland. "Een 40UP feest is een kruising van een schoolfuif, een datingfeest en een reünie."

De eerste editie, in Paradiso, bleek een onverwacht groot succes. "Die avond was binnen een week uitverkocht," vertelt producent en programmamaker Haryy de Winter. Al snel volgden er meer feesten voor 40 plussers, in bekende landelijke poppodia als De Effenaar, Tivoli en het Paard van Troje. Dit najaar komen ook 40 plussers in middelgrote steden als Nijmegen, Hoofddorp, Leiden en Almere aan hun trekken. "En erg fijn dat het ons gelukt is om een goede locatie in Rotterdam te vinden: Hal4." 

De grote toeloop op de 40 UP dansavonden is deels te danken aan de vergrijzing van de maatschappij. En vergrijzing betekent tegenwoordig niet automatisch: minder drang tot dansen. "Veertig jaar is het nieuwe dertig en vijftig jaar het nieuwe veertig. Dat zijn de bekende slogans, maar het klopt wel," vertelt De Winter. Zo'n twaalf jaar geleden organiseerde hij al besloten dansavonden in kunstenaarssociëteit De Kring in Amsterdam. "Die zaten altijd helemaal vol. Maar er konden slechts 200 man naar binnen en je moest lid zijn bovendien. Zonde voor al die veertigers die geen lid waren en er niet in mochten."

Want het was, en het is volgens De Winter karig gesteld qua dansfaciliteiten voor de veertigplusser. "Waar kun je nou heen als je wil dansen? Veertigers gaan uit eten, of naar het café. Dansen kan alleen in house- en danceclubs. Maar die beginnen pas om 1 uur 's nachts en dan moeten ze de babysit aflossen." Aanvankelijk dacht De Winter dat het 40 Up feest in Paradiso een eenmalige gebeurtenis zou zijn, maar dat pakte dus anders uit. Hij benadrukt de prettige sfeer tijdens de avonden: "Het is altijd vrolijk en er is geen gedoe met vechten, drank of drugs. Misschien speelt de leeftijd hierbij ook een rol ja."

Ook fijn voor de bezoekers: de 40 UP feesten zijn vaak op bekend terrein. "Een jaartje of 15 geleden gingen ze nog naar Paradiso, de Effenaar of Tivoli. Vervolgens werd er getrouwd en kwamen er kinderen. En nu keren ze weer terug op de bekende plek. Zo ontstaat er een sfeer van een reünie." De veertigplussers komen niet alleen om te dansen, maar ook om te daten. "Er zijn natuurlijk ook genoeg veertigers die hun relatie beëindigd hebben. Een 40UP feest is een kruising van een schoolfuif, een datingfeest en een reünie."

Trekt de doelgroep van veertigers, vijftigers en zestigers het eigenlijk nog wel: een hele avond op de dansvloer? "Ja zeker! We waren eerst van plan om de deur te openen om tien uur en zo rond elf uur te beginnen met rustige muziek, zodat de mensen eerst nog wat kunnen praten. Pas om twaalf uur zouden we dan echt los gaan. Maar dit publiek staat om half tien op dansvloer en wil dan meteen dansen. En aan een stuk door hoor, tot ze weer naar huis gaan!"

En welke muziek is het zoal waarbij de beentjes van de vloer gaan? "Het moet natuurlijk dansbaar zijn, maar ook herkenbaar. De dj's kijken naar het publiek en passen hun muziek aan. Belangrijk om te vermelden is dat het ego van onze dj's van ondergeschikt belang is. Ze willen de mensen vermaken." En dat doen ze vervolgens met de hits uit een belangrijke periode van de mensen in de zaal. "De dj's maken een mix van de muziek uit de jeugd van de bezoekers. Want de essentiële dansmuziek die je vormt is toch de muziek die je hoort tussen je 17e en je 22e jaar."

Zelf draait De Winter ook nog een keer of tien per jaar. "Dat doe ik al vanaf 1972. Niet doorvertellen hoor, maar ik ben al bijna 70. Ik ben dus de oudste nog draaiende dj van Nederland. Maar als ik ga draaien voor een zaal met 1000 man geeft dat nog altijd een kik."

Tijdens de 40UP avonden draait hij muziek van 1959 tot nu. "Van Elvis Presley, The Rolling Stones, James Brown, David Bowie en Prince, tot Kings of Leon, Black Eyed Peas, Pharrell Williams, Daft Punk en Underworld. Heel eclectisch dus. En, niet onbelangrijk: ik draai de plaatjes, in tegenstelling tot veel dj's, helemaal. Dat wil onze doelgroep."

Een opvallend onderdeel van de 40UP avonden zijn de geprojecteerde videoclips. "We draaien alle muziek met beeld erbij. Voor elk nummer hebben we een clip. Als je geen zin hebt om te praten of te dansen, kun je eindeloos naar al die bekende clips kijken op een groot scherm."

Op de grotere locaties is er ook een Upbeat-zaal. De jongere veertigplussers kunnen los gaan op houseclassics uit de nineties. Ook is er een zaal waar alleen verzoeknummers worden gedraaid. Welke nummers worden het meest aangevraagd? "Celebration van Kool and the Gang wordt elke avond wel een keer gedraaid. Ook Stevie Wonder is erg populair, denk aan Sir Duke, I wish en Superstitious." 

Behalve de 40UP dansavonden is er ook 40UP Radio, een radiostation eveneens opgezet door Harry de Winter, dat alleen via internet (en bij radio Noord-Holland) is te beluisteren. De doelgroep is hetzelfde, maar dansmuziek ontbreekt. Ex-dj's als Mart Smeets, Jan Donkers, Mark Stakenburg en Johan Derksen draaien er muziek die niet op de gangbare radiozenders te horen is, zoals blues, americana en soul. "Bij alles wat ik bedenk, mis ik zelf iets. Ik denk dan dat anderen dat ook missen. Dat is altijd mijn drijfveer."

Eerdere publicatie in het AD.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten