donderdag 15 november 2018

Her Majesty is meer dan een tribute band


Zaterdag 8 september speelt Her Majesty in Fluor. Na een succesvolle theatertour met de programma's Déjà vu en Marrakesh Express, resulterend in een uitverkocht Koninklijk Theater Carré, is het nu tijd voor een clubtour.

In The Very Best Of CSNY speelt Her Majesty nummers die Crosby, Stills, Nash & Young gezamenlijk, of afzonderlijk van elkaar hebben gemaakt, zoals Carry On, Helplessly Hoping, Our House en Almost Cut My Hair, maar ook Cinnamon Girl, Heart of Gold en Like a Hurricane, liedjes van Neil Young.

Zanger/gitarist Jelle Paulusma (voorheen Daryll-Ann) sloot zich aan bij Her Majesty toen de band al een succesvolle Beatlestribute achter de rug had. "Ze wilden nummers van CSNY gaan spelen en vroegen mij erbij. Ze hadden nog een Neil Young nodig."

Vanaf het begin was er een goede klik. "Niet alleen muzikaal en qua stemmen passen we goed bij elkaar, maar we zijn ook een echt bandje. Er is veel plezier en ontspanning op het podium." Tijdens optredens voelt het ook niet als een tribute-band. "Soms hebben we niet meer het idee dat we werk van anderen staan te spelen. Het lijkt wel alsof het ons eigen repertoire is geworden. Dat is best raar."

Foto: Frens Jansen
Her Majesty onderscheidt zich zo van een band als The Analogues (toetsenist/ zanger Diederik Nomden speelt in beide formaties), die zeer waarheidsgetrouw liedjes van The Beatles naspelen. "Dat is een hele andere insteek, maar ik waardeer ze zeer hoor," zegt Paulusma.

Zijn liefde voor Neil Young ontstond op de middelbare school. "Van de vier had hij altijd mijn voorkeur. Hij was een soort punker. En ik heb gitaar leren spelen naar aanleiding van zijn werk, dat niet erg ingewikkeld was. In de beginperiode van Daryll Ann hebben we trouwens ook nummers van Neil Young gespeeld."

Met name het ongepolijste van de man uit Toronto spreekt hem erg aan. "Hij zingt recht je ziel in. En ik hou van zijn karakteristieke stem. Al zijn er ook mensen die zijn stem juist irritant vinden."

Het optreden in Fluor is de laatste keer dat Her Majesty de liedjes van CSNY zal spelen. "Het werk van eind jaren 80 en eind jaren 90 van CSNY vinden we niet zo interessant. Daarom laten we het hierbij. Maar we zijn alweer met iets nieuws bezig, uit dezelfde periode: eind jaren 60, begin jaren 70. Binnenkort gaan we knopen doorhakken."

Eerdere publicatie in het AD Amersfoortse Courant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten