vrijdag 1 maart 2019

Theater om te verbinden


Bright Richards was een beroemd acteur in Liberia, totdat hij 20 jaar geleden naar Nederland vluchtte vanwege de burgeroorlog. Theater hielp hem een nieuw bestaan op te bouwen. Samen met schrijver /regisseur Ko van den Bosch en componist /muzikant Oleg Fateev maakte hij de komische en confronterende vertelling The Bright Side of Life.

In de Stadsschouwburg van Utrecht vertelt Richards dat hij zonet een stevig gesprek heeft gehad met de Utrechtse wethouder van Cultuur, Anke Klein. “Er moet veel meer aandacht komen voor dit soort verhalen, zodat ook mensen van andere culturen naar de schouwburg komen.” Aan het woord is een theatermaker met een missie.

foto: Roel van Berckelaer
The Bright Side of Life wil Bright Richards bewoners van AZC’s en inwoners van een stad met elkaar in contact brengen. “De voorstelling is een soort ‘matchmaking event’ tussen talentvolle asielzoekers en de stadsbewoners.” Te vaak blijven talenten van asielzoekers ongezien. “Voor veel nieuwkomers is netwerken het grote probleem. Ze willen heel graag iets doen en beschikken over genoeg capaciteiten, maar ze missen de connectie met het bedrijfsleven.” Idealiter worden tijdens de voorstelling asielzoekers met een bepaalde arbeidswens gekoppeld aan iemand die hem of haar hierbij kan helpen.

Bright side of life is intussen ruim een half jaar in de theaters te zien en kreeg veel positieve media-aandacht. Ook was er al een nominatie voor het Nederlands Theaterfestival voor de beste theatervoorstelling van het jaar in een kleine zaal. Uiteraard is Richards verguld met alle positieve respons, maar daar is het hem niet om te doen: “Artistieke waardering is natuurlijk belangrijk, maar het gaat mij toch vooral om de sociaal maatschappelijke kant. Dat het door de culturele elite wordt gezien als vooruitstrevend en geengageerd theater had ik niet verwacht, maar ik heb de voorstelling gemaakt om mensen met elkaar te verbinden.”
De theatervoorstelling is gebaseerd op het leven van Bright Richards zelf. 28 jaar geleden ontvluchtte hij zijn geboorteland Liberia als gevolg van de burgeroorlog. In het Afrikaanse land was hij een beroemdheid door zijn optreden in een tv show. “Als ik daar door de stad liep ontstond er een file haha. Nu zullen ze me intussen wel vergeten zijn.” In Nederland volgde Richards een acteursopleiding en richtte hij New Dutch Connections op, een organisatie die vluchtelingen ondersteunt bij het opzetten van een carriere. “Bright Side of Life staat symbool voor iedereen die opnieuw moet beginnen.”

In de voorstelling worden vluchtelingen met een droom en welwillende mensen uit het bedrijfsleven (bijvoorbeeld uit de zorg, de woningbouw of de advocatuur) aan elkaar voorgesteld, met als ultieme doel dat er een blijvend contact ontstaat. Mogelijk volgt er een stageplek voor de vluchteling in zijn gewenste sector. De ‘matchmaking’ gebeurt op luchtige wijze. “Er valt ook veel te lachen hoor. Het is ook een beetje cabaret en stand up comedy. Lichtheid en diepte wisselen elkaar af. Zo blijft het te behappen.”

Hoe is de situatie in Amersfoort wat betreft de opvang van asielzoekers? “De bewoners zijn heel gastvrij en betrokken. En de burgemeester heeft ooit gewerkt bij een vluchtelingenkamp in Congo. Ik hoop dat hij ook komt kijken.”

Eerdere publicatie in het Amersfoortse Courant. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten