donderdag 4 januari 2024

On Stage


Nadia Moussaid presenteert vanuit TivoliVredenburg het tweede seizoen van On Stage, waarin artiesten hun ideale live-avond samenstellen. We stellen de hoofdgasten van deze reeks aan u voor.

Barry Hay
Het afscheid van de Golden Earring betekende voor Barry Hay tegelijkertijd het afscheid van de rock ‘n roll. Op Curaçao, waar hij woont, wordt de zanger omgeven door tropische klanken en kijken bewoners hem gek aan als hij met rock aan komt zetten. De laatste jaren maakte de Hagenaar zich sowieso al vaker los van de rockmuziek. In 2008 verscheen er een cd met bigbandmuziek, en met gitarist JB Meyers maakte Hay twee vrolijke albums in Caribische sferen. Het is even wennen om de stoere rocker ‘Fiesta de la vida’ te horen zingen, begeleid door een mariachi-orkest, maar Hay komt er mee weg. Nu de optredens met de Earring zijn gestopt, beult hij zich vier keer per week af in de sportschool om zijn conditie op peil te houden. Maar Barry Hay heeft vast nog voldoende energie om een avond te vullen met fijne anekdotes en talentvolle muziek. De kans is niet denkbeeldig dat er iets uit Den Haag voorbij komt.

Spinvis

In de tingeltangelhersenpan van Erik de Jong (Spinvis) buitelen de herinneringen en associaties over elkaar heen. Zijn liedteksten hebben dan ook zelden een standaard verhalend karakter. ‘Bij mijn teksten heeft het weinig zin om je af te vragen wat het betekent,’ zegt hij. ‘Het gaat om het pure gevoel.’ Dat verklaart ook de titel van zijn laatste album ‘Be-Bop-A-Lula’, de oerkreet van de rock ’n roll. ‘Be-bop-a-lula heeft geen betekenis, maar des te meer gevoelswaarde.’ Een nieuw liedje begint bij De Jong steevast met de muziek, dikwijls een beat. Later past hij daar zijn zinnetjes en woorden in. Dat deze methode kan leiden tot ware (en zeer gewaardeerde) dichtkunst, bewijst de recente onderscheiding met de Lennaert Nijgh Prijs, een prijs voor de beste tekstdichter. Verwacht vanavond een avond vol poëzie, met veel gevoel en misschien een vleugje rock ‘n roll.

Ilse de Lange

Even leek het erop dat Ilse de Lange samen met Matthijs van Nieuwkerk een vergelijkbaar muziekprogramma zou gaan presenteren. In 2022 maakten de twee enkele proefuitzendingen van het programma Pop22, maar dat kwam niet door de ballotage. Met Pop22 wilde Ilse de Lange de Nederlandse popcultuur op een voetstuk plaatsen. Bij On Stage krijgt ze daar opnieuw de kans voor, al doet ze dat natuurlijk al veel langer met haar eigen label Spark Records, waar jonge artiesten een kans krijgen. Ook begeleidde ze Duncan Laurence naar het songfestival. De countryzangeres heeft een voorliefde voor rootsmuziek (zo blijkt ook uit haar festival Tuckerville) maar ze heeft ook veel waardering voor hedendaagse artiesten als Froukje en S10, die volgens haar de generatie van nu vertegenwoordigen. ‘Mensen die naar binnen kijken, in contact staan met hun gevoel en dat ook analyseren.’ Bij de lancering van Pop22 zei ze dat ze het ‘te gek zou vinden als er ook een keiharde alternatieve band tussen zou staan.’ Dat belooft een gevarieerde avond te worden.

S10

Met 22 jaar is S10 (echte naam: Stien den Hollander) de benjamin van het zestal. De zangeres heeft echter al een indrukwekkende levensloop achter zich. Over haar mentale problemen is ze altijd heel open geweest. Zo zijn haar ep's Antipsychotica (2017) en Lithium (2018) vernoemd naar de medicijnen die ze kreeg voorgeschreven toen het niet goed met haar ging. En in haar teksten staan veel verwijzingen naar die moeilijke periode. Als zeventienjarige tekende ze bij het Nederlandse hiphoplabel Noah’s Ark en succes was er al snel met de nummers ‘Adem je in’ en ‘Schaduw’. Ook in België was ze succesvol, door de samenwerking met de Vlaamse band Bazart in ‘Onderweg’. Met ‘De Diepte’ behaalde ze een 11e plek op het Songfestival. Het schrijven van een hit heeft desondanks niet haar prioriteit, ze schrijft het liefst ‘weirde shit’. Dat er af en toe ook behoefte is om te schuilen, blijkt uit het lied ‘Soms’ op haar laatste album. Dat doet ze bij haar manager Froukje Bouma, haar mentor Wende (Snijders) of bij een van haar bevriende collega’s: Froukje, Bente of Maan. Een van deze namen zou best wel eens voorbij kunnen komen vanavond …

Naaz
Aan lef geen gebrek bij de Koerdisch/Nederlandse zangeres Naaz. Ze schreef de directeur van Ziggo Dome, Danny Damman: ‘Ik zie dat Lana Del Rey ff langskomt in jouw paleisje. Ik vind mezelf in Nederland de perfecte artiest om voor haar te openen.’ Het staaltje blufpoker had succes, Naaz kreeg het gewenste voorprogramma. Achter al die branie zit helaas ook bij de 25-jarige Naaz (Mohammad) een vervelende verhaal. Twee jaar geleden verdween ze plots uit het openbaar, na een bliksemstart met enkele grote hits, een optreden op Lowlands, twee Edisons en de kwalificering bij de Volkskrant tot poptalent van het jaar. Maar fysiek, mentaal en financieel bleek er van alles mis te zijn gegaan in die periode. In een docu van 3voor12 doet ze haar verhaal. ‘Alles waar je ouders bang voor zijn, is mij overkomen.’ Op haar comeback- en tevens debuutalbum ‘Never Have I Ever’ combineert ze electropop, hiphop, ambient en gitaarmuziek met klassiek. Een lied zingt ze in het Koerdisch. Dat belooft volop exotische klanken op deze avond. En een indringend verhaal.

WiWa

Olivier Locadia maakte tijdens de Avondshow van Arjen Lubach bekend dat hij niet langer Willie Wartaal genoemd wilde worden, maar WiWa. ‘Willie Wartaal is niet meer’, zei hij. ‘Ik haat die naam.’ Onder zijn nieuwe artiestennaam stond de rapper van De Jeugd van Tegenwoordig dit jaar in het theater met de solovoorstelling Moederdag, waarin hij grappige anekdotes over zijn muzikale carrière afwisselt met persoonlijke verhalen over zijn moeilijke jeugd, met een aan drugs verslaafde moeder. WiWa is niet alleen rapper bij een uitermate populaire hiphopformatie, maar hij was ook presentator bij programma's voor de muziekzenders The Box en radiozender SLAM! Ook was hij co-presentator bij de tv-registraties van Lowlands. Dat wordt dus meer dan alleen hiphop vanavond, al zal WiWa zijn afkomst vast niet verloochenen.

Eerdere publicatie in VPRO Gids.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten