woensdag 3 januari 2024

Top 10 2023



1. PJ Harvey - I Inside the Old Year Dying

Zeven jaar na The Hope Six Demolition Project verscheen dit wonderschone album van PJ Harvey, haar tiende. De teksten -gezongen in het dialect van het Engelse graafschap Dorset waar ze haar jeugd doorbracht- zijn afkomstig uit haar eigen roman Orlam. Veelal met een falsetstem zingt Polly Jean Harvey haar mysterieuze, donkere prachtliedjes.

   


 2. Lankum - False Lankum

Stokoude Ierse folk-liedjes ontaarden bij Lankum (Dublin) vaak ergens halverwege in onheilspellende, spookachtige soundscapes, met monotone drones, krassende violen en dreinende trommels, om aan het einde weer terug te keren naar de oorsprong. Een hypnotiserende, beklemmende ervaring, als je je er aan overgeeft.

 


 3. Bonnie Prince Billy - Keeping Secrets Will Destroy You

Het vijftiende soloalbum van Bonnie Prince Billy laat de bebaarde zonderling van zijn beste kant horen. Opgenomen in een huiselijke sfeer met een aantal collega’s uit Louisville, Kentucky, klinkt dit album zoals we Will Oldham het liefst horen: op een akoestische gitaar, met af en toe een mandoline of viool en een engelachtige tweede stem (Dane Waters). Kale country-folk met maximaal effect.

 

 
4. Anohni and the Johnsons- My Back Was a Bridge for You to Cross

Eerder maakte zij albums onder de naam Antony and the Johnsons, deze politiek geëngageerde Britse transgender (tevens kunstenaar en theaterregisseur). Met name de markante, sensitieve stem van Anohni, die klinkt als een instrument, springt in het oor. Muzikaal gezien is het redelijk ingetogen, maar soms ook funky en soulvol.

 

 
5. Sufjan Stevens - Javelin

Met dit album keert troostfluisteraar Sufjan Stevens terug naar de pastorale folk van eerdere albums als Carrie & Lowell en Seven Swans. De liedjes op Javelin beginnen klein met slechts een tokkelende gitaar en worden gaandeweg ingekleurd met extra instrumentatie, koortjes en melodieën. Met zijn typerende hoge stem zingt hij over relatieproblemen.

 


6. Piers Faccini - Songs I love Volume II

Deze zanger van Engels/Italiaanse afkomst is niet heel bekend in Nederland en dat is onterecht. Faccini combineert allerlei stijlen, variërend van folk en Afrikaanse muziek tot Italiaanse traditionals. Op dit album covert hij op geheel eigen (introverte) wijze nummers van o.a. Nick Drake, Ellioth Smith, Neil Young, PJ Harvey, Jimi Hendrix en Arvo Part. Heeft wel iets weg van Ben Harper.

 


 7. Wilco - Cousin

De eigenzinnige Jeff Tweedy houdt de touwtjes het liefst in eigen handen, maar op dit album laat hij de productie doen door de Cate le Bon, een minstens zo eigengereide muzikante uit Wales. De experimentele americana van Wilco krijgt door het gebruik van drumcomputers, saxofoon en Japanse gitaren een net iets anders geluid dan gebruikelijk. Mooie melodieën staan als altijd centraal.

 

 
8. Timesbold - Not Still Here

Het was lang stil rondom deze formatie van Jason Meritt, 15 jaar om precies te zijn. Timesbold maakt geen muziek waar je heel vrolijk van wordt (songtitels als Don’t want to live, Slaughterhouse, Constant state of goodbye zeggen genoeg), maar de uitgebeende folk, gezongen met die intense stem van Meritt, gaat nog steeds door merg en been. En altijd fijn: een zingende zaag

 


 9. The Dead Brothers - Death is Forever

Een postuum album van dit bijzondere Zwitserse gezelschap, twee jaar na het plotse overlijden van de voorman Alain Croubalian in 2021. De titel van de plaat liegt er niet om. Het is misschien wel het beste album van The Death Brothers, met wederom volop Waitsiaanse ketelmuziek en weemoedige ballads.

 

 
10. Feist - Multitudes

Erg productief is de Canadese Leslie Feist niet, Multitudes is haar vijfde album in 25 jaar. Maar als de kwaliteit zo hoog is, kunnen we even wachten. Met Wilco is ze de meest avontuurlijke muzikant in dit lijstje. De liedjes van Feist beginnen ingetogen en waaieren dan qua melodie en zang alle kanten op. Met als constante: haar prachtige stem.

 



 Ook goed:

1. Rolling Stones – Hackney Diamonds

 


2.  Cat Power sings Dylan

 


 3. Bar Italia – Tracey Denim

 


4.  Nick Waterhouse – The Fooler

 


 5. Sparklehorse – Bird Machine

 


6. Queens of the Stoneage - In Times New Roman ...

 

 
7. Nathalie Merchant - Keep your Courage

 



 
Top 10 Nederland (in willekeurige volgorde)


1. Robin Kester - Honeycomb Shades
 
 


 2. Broeder Dieleman - Oh mijn ziel
 
 


3. Spinvis -  Be-Bop-A-Lula

 


 4. Sophie Straat - Smartlap is niet dood

 


 5. Alamo Race Track - Greetings from Tear Valley and the Diamond Ae

 


 6. Elephant - Shooting for the Moon

 


 7. Amber Arcades - Barefoot on Diamond Road

 


 8. Lewsberg - Out and About

 


 9. Happy Camper -  The Both of Us

 


 10. Bertolf - Bluefinger

 



 Mooiste concerten van 2023:


1. PJ Harvey, 6 oktober Paradiso
2. Lankum, 26 november Paradiso
3. Nathalie Merchant, 13 november Koninklijk Theater Carré
4. Ane Brun, 22 oktober TivoliVredenburg 
5. Robin Kester/Amber Arcades, 25 maart Ekko  
6. Gert Vlok Nel, 23 april Beauforthuis
7. dEUS, 18 april TivoliVredenburg
8. Lewsberg, 1 december Ekko
9. Madness, 1 april AFAS  
10. Elephant, 23 november De Helling
11. Hallo Venray, 23 september dB’s
12. Nick Waterhouse, 29 november TivoliVredenburg


Geen opmerkingen:

Een reactie posten