woensdag 21 augustus 2019

Een viering van de muziek van Elvis

Bij het optreden van The Elvis Concert in de Fluor op 20 mei komen uiteraard de grote hits van The King voorbij, maar de tribute band speelt ook een aantal onbekende pareltjes.

Zanger Dwight Icenhower wordt beschouwd als een van de beste Elvisvertolkers. In de Elvis tribute band spelen ook drummer Bob Lanning (te horen op het album Elvis On Stage uit 1970) en Elvis' favoriete achtergrondzanger Jim Murray (The Imperials). Murray deed veel concerten met Elvis en werkte mee aan het album He Touched Me (1972). Manager Constantijn Zantingh en Icenhower zelf spreken over hun held.

Wat voegt jullie Elvis-tribute toe aan al die andere?
Zantingh: “Bij ons staat de muziek van Elvis centraal. Het is niet een of andere slechte imitatie. Vaak zie je bij Elvis-shows foute witte pakken, rare pruiken en ander tenenkrommende verkleedpartijen. Dat soort optredens schaden de nalatenschap van Elvis. Wij spelen zijn nummers zo authentiek mogelijk. Als hij nog zou leven, zou een concert van hem er zo uit hebben kunnen uitzien. En onze setlist is iedere keer weer anders.”

Bij The Elvis Concert spelen muzikanten mee die ook nog met Elvis hebben opgetreden. Dat is wel bijzonder …
Zantingh: “Ja, dat klopt. Achtergrondzanger Jim Murray werkte met Elvis in de studio en ging met hem op tournee in Las Vegas. Elvis was bijzonder gecharmeerd van hem. Jim Murray is te horen op de met een Grammy bekroonde albums 'How Great Thou Art' en 'He Touched Me'. Drummer Bob Lanning speelde met Elvis tijdens het eerste Las Vegas seizoen, en bij de legendarische shows in het Houston Astrodome, waar Elvis een bezoekersrecord vestigde. Lanning kun je onder andere horen op de hit ‘The wonder of you’ en op het album ‘Elvis on stage’. Nog een grappig weetje: hij heeft ook de tv-tunes ingespeeld van Love Boat, Happy Days en De Flinstones.”

Dwight, hoe ben jij in aanraking gekomen met de muziek van Elvis?
“Mijn moeder was een groot liefhebber en draaide zijn muziek erg veel. Ik ben er dus mee opgegroeid. Inmiddels ben ik net zo’n grote fan als zij.”

Wat is je meest dierbare Elvis song en wat vind je zijn beste periode?
“Mijn favoriete nummer is "Are You Lonesome Tonight?". Achttien jaar geleden mocht ik dit zingen met The Jordanaires, de vaste achtergrondzangers van Elvis bij al zijn hits in de jaren 50 en 60. Dat was heel bijzonder. Ik vind het moeilijk om te zeggen wat zijn beste periode is. Eigenlijk hebben zowel de jaren 50, 60 als 70 iets magisch ...”

Waarom is hij nog steeds zo populair?
Zantingh: “Zijn muziek is tijdloos. Niet voor niets was Elvis drie jaar geleden, na Adele, de best verkochte artiest in het Verenigd Koningrijk en gebruikte Apple onlangs het, niet zo bekende maar prachtige nummer "There's Always Me" in een commercial. Die is inmiddels al meer dan 900 miljoen keer bekeken. Elvis is uniek; niemand zal hem ooit evenaren. Hij werd 42 jaar, en dit jaar is het 42 jaar geleden dat hij overleed. Als je dan nog steeds zoveel mensen weet te bereiken is dat eigenlijk met geen pen te beschrijven. Dus waarom? Omdat het Elvis is!”

En waarom moeten mensen jullie show gaan zien?
Zantingh: “The Elvis Concert is een viering van de muziek van Elvis. Het is een muziekfeest voor jong en oud. Het wordt geen voorspelbare avond, maar een avond vol verrassingen en prachtige nummers. Natuurlijk spelen we zijn grote hits, maar ook de wat dieper verstopte parels. Het wordt een avond met pure rock & roll, maar ook met lovesongs. En niet te vergeten gospelsongs, want een Elvis tribute zonder gospel is niet compleet.”

Eerdere publicatie in het AD Amersfoortse Courant. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten