donderdag 22 augustus 2019

Parkpop 2019


Komend weekeinde pakt het jaarlijkse festival Parkpop drie dagen uit met een bijzonder gevarieerd en ijzersterk programma. Muziekkenner Machiel Coehorst maakte een keuze uit het aanbod.  

1. Hooverphonic

Geïnspireerd door bands als Portishead en Massive Attack liet deze Belgische formatie in 1995 voor het eerst van zich horen. De triphop uit de beginperiode werd in de loop van de jaren aangevuld met pop, psychedelica en orkestrale elementen. In 2000 brak Hooverphonic internationaal door met een optreden bij de openingsceremonie van het EK Voetbal en met de single ‘Mad about you’. De sfeervolle ambient pop van de band wordt vaak gebruikt in films en commercials. Inmiddels is de band toe aan de zesde (!) zangeres, de 18-jarige Luka Cruysberghs en onlangs verscheen een prima nieuw album ‘Looking for stars’. De band speelt op Parkpop vast de sterren van de hemel.

2. Asezina

Vrouwelijke rappers zijn een minderheid in de Nederlandse hiphopscene. Fijn dus dat Asezina er is: een enigszins studentikoos ogende Haagse rapper (of rapster) die eind vorig jaar haar debuut EP uitbracht, ‘Guerilla’. Een prima titel natuurlijk voor een rapalbum, waarop deze pittige dame laat horen dat ze niet op haar mondje is gevallen. Voordat Asezina serieus werk maakte van haar muziek, ambieerde ze een baan als lerares. Of haar teksten wel of niet pedagogisch verantwoord zijn, kun je zelf gaan ontdekken. Asezina geeft zowel een show in Paard als op de Grote Marktstraat, bij ShoppingNight Den Haag 'Uptown Funk’.

3. DI-RECT

De mannen van DI-RECT mogen natuurlijk niet ontbreken op een Haags feest. De band is in haar bijna twintig jaar bestaan uitgegroeid tot een van de populairste rockformaties van Nederland. Blikvangers op het podium, zanger Marcel Veenendaal die in 2009 de plaats innam van Tim Akkerman, en gitarist Spike, bepalen in grote mate de muzikale koers van de Haagse band. De blazers en een vleugje funk en soul op het laatste album ‘Rolling with the puches’ (waarvoor de band een Edison kreeg) geven het rockgeluid nog extra cachet. Eind dit jaar maakt de band voor het eerst een heuse Europese tour. Zaterdag staan ze op Parkpop.

4. Gruppo Sportivo

De grote pechvogel van de editie van vorig jaar was Gruppo Sportivo, de Haagse band rondom Hans Vandenburg. De frontman brak vlak voor het optreden zijn enkel en was tot zijn grote teleurstelling (en die van zijn vele fans) niet in staat het kersverse album ‘Great’, het eerste sinds 2013, in zijn thuisstad te presenteren. Gelukkig, en volkomen terecht krijgt Gruppo Sportivo een herkansing op deze editie. De legendarische formatie bracht inmiddels twaalf albums uit, waarvan ‘Back to ’78’ en ‘10 Mistakes’ klassiekers zijn, en scoorde hits met ‘Hey Girl’, ‘Beep beep love’ en ‘Disco Really Made it.’ Dat het met de catchy songs, fijne koortjes en humor nog wel snor zit, gaat de band vast bewijzen op Parkpop.

5. Tears for Fears

Na een pauze van vijftien jaar (vanwege ruzie en andere beslommeringen) besloten Roland Orzabal en Curt Smith in 2004 weer samen te gaan optreden. In de jaren ‘80 had het Britse duo als Tears for Fears veel succes met stemmige synthipop en maatschappelijk georiënteerde teksten. Wereldhits had de band met ‘Shout’ en ‘Everybody wants to rule the world’. Het lied ‘Mad World’, afkomstig van het debuutalbum The Hurting, werd in de versie van Gary Jules in 2000 ook bekend als soundtrack voor de film Donnie Darko. Huidige indiebands als The Editors en Arcade Fire laten de muziek van Tears for Fears voortleven.

6. Triggerfinger

Een optreden van deze Vlaamse rockers staat immer als een huis. Triggerfinger maakte in twee decennia vijf prima rockalbums, maar het zijn toch vooral de liveshows die imponeren. Het trio Ruben Block (gitaar en zang), Mario Goossens (drum) en Paul van Bruystegem (bas) gaat op het podium als beesten tekeer. De vergelijkingen met bands als Queens of the stone age en Led Zeppelin zijn evident. In België kan de band nauwelijks nog over straat, maar gelukkig verblijden de Vlaamse wildemannen ook regelmatig Nederland met hun energieke shows. En dan te bedenken dat hun grootste hit hier een ballad was: ‘I follow rivers’ …

7. Jett Rebel

Aan ambities en zelfexposure geen gebrek bij deze, van oorsprong Haagse rockartiest. Jett Rebel (echte naam: Jelte Steven Tuinstra) bracht in vijf jaar tijd maar liefst acht albums uit, speelde in 2017 in Ahoy een show van 3,5 uur en beschikt intussen over, jawel, een eigen museum in Groningen. Het 28-jarige eigenzinnige multi-talent (hij componeert/produceert en bespeelt op zijn albums alle instrumenten zelf) lijkt soms nog een ietwat ongeleid projectiel, maar zijn funky rockende en kleurrijke liveoptredens zijn immer een lust voor oog en oor.

8. Kovacs

Van bijna dezelfde leeftijd, maar van heel andere snit is Kovacs, de zangeres die in 2015 aangenaam verraste met haar debuutalbum ‘Shades of Black’ waarop de echo’s van Amy Winehouse, Shirley Bassey en Nina Simone doorklinken. Het ijzersterke album (met de singles ‘My Love’ en ‘Diggin’) werd wereldwijd een succes, en klonk opvallend doorleefd voor de toen pas 25-jarige zangeres, die werd geboren in het Noord-Limburgse Baarlo. Rauwe en donkere soul bepaalden het geluid op haar eersteling. De opvolger ‘Cheap Smell’ klinkt iets lichter en funky van toon. Op Parkpop zal ze vast beide kanten van haar gevoelsspectrum etaleren.

9. Judy Blank

Ook de countryliefhebbers komen aan hun trekken op Parkpop. Niet alleen veterane Ilse de Lange geeft acte de presence, ook de jonge Utrechtse singer-songwriter Judy Blank is live te bewonderen. Vorig jaar nam ze met een gerenommeerde producer in Nashville, Tennessee (de bakermat van de country) haar debuutalbum ‘Morning Sun’ op. De gloedvolle americana van Judy Blank werd al bijna twee miljoen keer gestreamd op Spotify. En met fans als Elton John en Seasick Steve zal ze ook niet ontevreden zijn. Blank stond inmiddels al op Lowlands, North Sea Jazz, Pinkpop en in de Ziggo Dome. Noem dat maar niks voor een 24-jarige …

10. Mamihlapinatapai

Het is onbekend of er in Den Haag al iemand is die de bandnaam goed kan uitspreken. Erg Haags klinkt het niet, toch is Mamihlapinatapai een Spaans/Haags initiatief van twee Spaanse jeugdvrienden die na een wederzien in Den Haag besloten om hun muzikale carrière nieuw leven in te blazen. En dat doen ze met onvervalste dansmuziek. De jongens en meisjes van deze formatie spelen een swingende mix van latin, balkan, ska, reggae, jazz, flamenco en cumbia, met invloeden van Manu Chao, Che Sudaka en La Troba Kung. Benieuwd of Hans Vandenburg met zijn herstelde enkel ook de dansvloer betreedt …

Eerdere publicatie in het AD Haagsche Courant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten