woensdag 21 augustus 2019

Yamato drummers: 2 kg zweet per uitvoering


In april en mei treden de Japanse YAMATO Drummers op in Nederland met de voorstelling “Passion of JHONETSU”: een atletisch en muzikaal spektakel met naast de drums, veel aandacht voor kostuums, vormgeving en belichting.


Speciaal voor de twee aanwezige journalisten geeft het gezelschap alvast een twintig minuten durend voorproefje van wat de bezoekers van hun show kunnen verwachten. De opkomst van de mannelijke én vrouwelijke drummers in het donker, met lampionnen in hun hand en met hoge zang en langzaam aanzwellend getrommel, is nog wat onheilspellend. Exotischer, en ook vrolijker wordt het als er een Japanse fluit te horen is en de Yamato drummers al trommelend op hun grote drums een ingewikkelde Japanse dans ten uitvoer brengen. Wat volgt is een indrukwekkend ritmisch en fysiek spektakel, culminerend in een climax met een soort van oerkreten.

De Yamato drummers bestaan uit 6 jonge vrouwen en 6 jonge mannen. Ze reizen de wereld over als een hechte groep die alles zelf bedenken en creëren. Van muzikale composities, choreografie, theaterproductie, licht, geluid en techniek tot kostuums, visagie en decor. Zelfs de ‘bachi’ (drumstokken) die zij gebruiken tijdens de voorstelling maken zij zelf. Het AD sprak met een van de zes percussionisten, Gen Hidaka.

Welk verhaal dragen jullie uit met deze show?
“Onze nieuwe voorstelling heet ‘Passion’. Ieder mens heeft ergens diep in zich een passie. Die willen we aanmoedigen door de energie van onze drums. De interactie met het publiek is dus heel belangrijk bij Yamato. Mensen die ons niet kennen raad ik aan om te komen kijken en luisteren, alleen al vanwege de energie. Die stroomt tijdens onze show je lichaam binnen en beïnvloedt je dagelijks leven.”

Kun je iets vertellen over de herkomst van Yamato …
“Yamato is in 1993 opgericht. Vorig jaar was ons 25 jarig jubileum. Intussen hebben we meer dan 3500 shows gegeven in 54 landen. Lang geleden noemden de inwoners van Japan hun land Yamato. Daar komt nog bij dat de plek waar onze wortels liggen, Asuka in Japan, ook wel Yamato area genoemd. Het wordt beschouwd als de geboorteplaats van Japan.”

Jullie bespelen de Taiko, de Japanse grote drum.
“Dat is een traditioneel Japans instrument en wordt bij veel gelegenheden gebruikt, o.a. bij ceremonies van boeddhisme en shintoïsme. Lang geleden werden de soldaten die in de burgeroorlog moesten vechten aangemoedigd door Taiko trommelaars. Tegenwoordig is de Taiko het symbool voor geluk. Je hoort de drum veel op festivals waar iets gevierd wordt. Als we de Taiko horen, weten we dat er een festiviteit in de stad is en gaan we erop uit om te zoeken waar het geluid vandaan komt.”

Jullie spelen geen traditionele Japanse muziek …
“Nee, dat klopt. We gebruiken wel traditionele Japanse instrumenten, maar de muziek die we maken is heel modern. We zijn wel geïnspireerd door de traditionele Japanse muziek, maar ook door veel andere muziek.”

Is de Taiko drum ook populair in andere landen?
“Ja, vooral in de VS en Engeland heb je veel Taiko-groepen. Maar ook in Nederland zijn er Yamato taiko scholen: in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Taiko drum wordt momenteel aan ongeveer 200 Nederlandse mensen onderwezen. “

Het lijkt fysiek behoorlijk intensief …
“Ja dat is het zeker. Het is ook veel meer dan alleen percussie. Elke show verliezen we ongeveer 2 kg aan zweet. We volgen met de groep een heel intensief trainingsprogramma. Om zes uur staan we op en gaan we 10 km rennen. Elke dag. Als we in Japan zitten betekent dat ook nog: berg op, berg af. Vervolgens doen we aan fysieke training, zoals gewichtheffen en push ups. Soms gebruiken we onze kleine drum van 12 kg om te tillen. Van de middag tot de avond studeren we de show in. Na twaalf uur ’s nachts oefenen we nog op fluit, cimbaal en Japanse gitaar, de ‘shamisen’. Vaak maken we erna nog, rond 1.00, onze eigen drumstokken, de ‘bachi’. Om een uur of twee gaan we slapen en dan begint om zes uur de volgende dag ons programma weer …”

Is dat geen zwaar leven?
“Het is wel zwaar, maar het is elke dag ook een uitdaging en een avontuur voor ons. Ik vond vooral mijn eerste jaar, 12 of 13 jaar geleden, erg moeilijk. Soms was ik zo moe dat ik niet meer wilde opstaan. Ik wilde ermee stoppen, net als vele anderen. Maar toen was ik pas 24 jaar. Nu kan ik het beter aan. Door elke dag samen te zijn, stopt de creatie nooit. Het is ons leven.”

Hebben jullie nog wel tijd voor een privéleven?
“We leven 24 uur per dag samen inderdaad. Een privéleven is er dus niet. Dat vind ik eigenlijk het zwaarste van alles. Maar om elkaar als groep beter te begrijpen is het belangrijk dat je zoveel samen bent. Dan ontstaat er ook één geluid op het podium. “

Je familie in Japan zul je wel niet veel zien dan?
“We hebben bijna geen vakantie, dus dat is lastig ja. Met de kerst kunnen we wel een paar dagen naar onze familie. Maar ze kunnen natuurlijk ook altijd naar onze shows komen kijken. Dan zien ze dat het goed met ons gaat en welke boodschap we uitdragen naar de wereld. Als je in een Yamato drumgroep zit, heb je ook een bepaalde status in Japan. En verder schrijven we veel brieven naar onze familie, en sturen we niet alleen maar WhatsApp-berichten of e-mails.”

Eerdere publicatie in het AD.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten