vrijdag 3 januari 2020

De Kleedkamer: Katinka Polderman


Uitagenda Utrecht vraagt acteurs, cabaretiers en muzikanten naar hun beleving van de laatste momenten voordat ze het podium opgaan. Cabaretière Katinka Polderman staat momenteel in de theaters met de voorstelling 'Katinka draagt een steentje bij.'


Ben je zenuwachtig voordat je het podium opgaat?

Foto: Jelmer de Haas
“Dat ligt aan het optreden. Als ik een paar maanden niet gespeeld heb, zoals nu vanwege de vakantie, heb ik er meer last van dan wanneer ik er weer helemaal inzit. Over het algemeen heb ik een gezonde spanning. Die begint meestal een kwartiertje voor de voorstelling als ik me ga omkleden. Vanaf dan focus ik me helemaal op de voorstelling en voer ik geen gesprekken meer, zeker geen moeilijke.”

Lees je vaak voor een optreden?

“Ja. Op de foto zie je me met een kinderboek van Joke van Leeuwen, maar het kan ook een roman zijn of non-fictie. Dit boek inspireert me omdat er sprake is van een onbegrensde creativiteit. Joke van Leeuwen trekt alle registers open: ze is niet alleen een hele goede schrijfster, maar maakt ook nog prachtige tekeningen en gedichten. Als kind was ik al dol op dit boek en onlangs kocht ik het op een tweedehands boekenmarkt.”

Heb je bepaalde rituelen voor een voorstelling? 

“Niet echt. Een kopje thee en een boek dus. Vaak ga ik ook nog even naar de wc. Er zijn altijd zoveel dingen die ik nog moet doen voordat de voorstelling begint: pakje aan, zender omdoen, controleren of er een batterij inzit, mijn haar doen, kijken of er geen rare vegen op mijn gezicht zitten. Eigenlijk zijn dat mijn rituelen. Mijn voorbereiding duurt overigens altijd te lang, zodat ik steeds net te laat ben voor mijn eigen optreden ...”

Hoe was je eerste ervaring op het podium?

“Dat was tijdens het open podium op de middelbare school toen ik een pornografisch liefdeslied zong voor een leraar. Om hem voor lul te zetten. Of ik geen gêne had? Nee hoor, dat vond ik toen volkomen normaal en grappig om te doen. Die leraar werd steeds roder. Liedjes zingen voor leraren deed ik toen wel vaker.”

Aan welke avond heb je maar weinig plezier beleefd?


“Een keer werd een dementerende vrouw die vooraan zat kwaad over mijn lied ‘Pipapijpen’. Ze vond het seksistisch. Toen ik een toegift wilde doen, werd ze zelfs woedend: zo zou ze haar bus missen! Ze stond op en het was best een grote vrouw. De situatie was grappig en bedreigend tegelijk. Je weet nooit wat iemand zich in zijn hoofd haalt. Het lastige was dat ik het niet kon negeren en er met een kwinkslag op moest reageren. Uiteindelijk is ze door mensen van het theater meegenomen en is het met een sisser afgelopen.”

En van welke voorstelling heb je het meest genoten?

“Die op Lowlands. Ik speelde daar voor een losgeslagen, brullende menigte. Aan mij de kunst om ze stil te krijgen. Zo’n optreden geeft me een adrenalinestoot die ik in het theater niet krijg.”

Je nieuwe voorstelling heet ‘Katinka draagt een steentje bij’ …

“Het gaat over de onbescheiden mens die de aarde in dienst stelt van zichzelf. Alles moet voor ons handig, mooi en bruikbaar zijn. Ik ben ook een verwoestend mens, maar ben me er wel van bewust. Als ik een batterij in de natuur heb gegooid maak ik er een liedje over haha. Ik probeer het goede te doen, maar ben ook zo arrogant dat ik overal asfalt wil. Het wordt een vrolijke avond zonder te moraliseren. Ik hou de mensen een spiegel voor, al klinkt dat nogal tuttig.” 

Eerdere publicatie in Uitagenda Utrecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten