vrijdag 3 januari 2020

Een jubileumfestival én zorgen over de toekomst bij dB’s


De oefenruimte en muziekpodium dB’s bestaat 25 jaar. Tijd dus voor een mooi feestje aan de Cartesiusweg, maar er zijn ook zorgen over de toekomst. De NUK sprak met oprichter Paul de Brabander.


Tot begin jaren negentig was Paul de Brabander werkzaam bij Tivoli aan de Oudegracht. Om te voorzien in de behoefte aan meer oefenruimte begon hij aan de Jekerstraat met dB’s. Na negen jaar verhuisde dB’s naar het voormalige rangeerterrein van de NS aan de Cartesiusweg. Onlangs verkocht de reisorganisatie het terrein aan een projectontwikkelaar. In 2020 wordt begonnen met de bouw van zo’n 2600 nieuwe woningen.

Maak je je zorgen over het voortbestaan van dB’s? 

“Ja, best wel. Met de plannen die er nu liggen kan het nog heel moeilijk worden. De functie van dB’s moet wel aansluiten bij de woonfunctie. Het is niet moeilijk om ons gebouw te isoleren, maar de nieuwe bewoners kunnen wel last krijgen van de aan- en afvoer van de bands en hun spullen. Bovenop het gebouw van dB’s komen waarschijnlijk zo’n 250 woningen. En het is de vraag of we dan nog tot twee uur ’s nachts kunnen doorgaan, want bezoekers gaan dan toch niet helemaal stil naar buiten. Als de mensen hierboven om elf uur willen gaan slapen, heb je een probleem.”

Komt er een oplossing?


“Ik denk het wel. We moeten samen met de projectontwikkelaar op zoek gaan naar een oplossing voor de verwachte knelpunten. Het zou kunnen bijvoorbeeld dat er mensen boven ons komen wonen die een speciale binding hebben met muziek of dat de woningen wat verder van de entree worden gesitueerd. Hoe dan ook: de bouwplannen moeten worden aangepast, of onze situatie. De discussie hierover is begonnen.”

Eerst maar een feestje dan …

“Jazeker! 14 september is er een groot festival met een muzikale doorsnee van wat bij dB’s repeteert door de jaren heen en wat je zoal bij dB´s op het podium kunt verwachten. Er komen grote namen als The Kik en Blaudzun, maar ook veel kleinere bands, zoals de coverband Leuk Dat Je D’r Bent Band. De programmering is de meest muzikale samenballing van wat we zijn. Er zijn twee buitenpodia, en binnen is er ook een speciaal metal podium. Het festival is gratis, de bands komen tegen een sterk gereduceerd tarief. Een soort vriendendienst inderdaad. We moeten het die dag vooral van de omzet hebben, dus hopelijk is het goed weer en komen veel dorstige mensen.”

Zijn er nog bands die jullie graag hadden gewild, maar die niet komen?

“Racoon konden we helaas niet op tijd bereiken en Kensington had al andere plannen. Die bands zouden we ook niet groot aankondigen trouwens, want dan zou het terrein te klein zijn geweest. Het festival is vooral een jubileumfeest om het 25-jarig bestaan van dB’s te vieren, en om te laten zien hoe leuk het hier is. Als deze plek verdwijnt, ga je echt iets missen in de stad.”

Want hoe belangrijk is dB’s voor Utrecht?

“We zijn kleinschaliger en laagdrempeliger dan andere zalen en onze programmering is spannender. Bands die hier spelen zie je soms over twee jaar in TivoliVredenburg. Samen met ACU zitten we aan de onderkant van de Utrechtse muziekketen. Die begint bij ons en loopt via EKKO en de Helling naar TivoliVredenburg. Veelbelovende, maar nog wat onbekende bands krijgen bij ons een kans. En we zijn natuurlijk een plek waar zo´n beetje elke Utrechtse band we gerepeteerd heeft”

Wat heeft dB’s nog meer te bieden?

“De metalscene heeft hier een huis, en we doen veel met garagerock, rockabilly en stoner maar ook singersongwriters bijvoorbeeld. Een aantal bands, zoals de Cosmic Psycho’s, Hallo Venray en de Dead Brothers komen regelmatig terug. Ze hebben het hier naar hun zin en Jeroen (Boekhorst, de programmeur) zorgt goed voor ze. Als band kun je ook je eigen avond organiseren met een paar andere bands, de ‘doe het zelf-avonden’. Een eigen, eenmalig jaarlijks optreden met je band is daardoor mogelijk. Zo willen we het initiatief van bands stimuleren. Verder beschikt dB’s over 17 oefenstudio’s waar alles klaar staat en je alleen maar hoeft in te pluggen. De microfoon kun je ophalen bij de bar.”

De sfeer is erg belangrijk in dB’s …

“Ja, het is een menselijke plek. Iedereen die hier werkt heeft iets met muziek, maar vooral: kan zichzelf zijn. Dat is soms wel eens irritant haha, maar meestal leuk. De bezoeker moet zich meteen welkom voelen als ie binnenstapt. dB’s is laagdrempelig. Maar we hechten er ook veel belang aan dat alles goed geregeld is en op orde. Het moet schoon zijn en de apparatuur moet werken.”

Waar zit ‘m dat laagdrempelige in?

“Neem bijvoorbeeld de 3VOOR12 avonden. Die organiseren we een keer per maand en het kost niks. De ideale manier dus om kennis te maken met dB’s. Dan kun je zelf beslissen of je vaker komt of niet. Op zo’n avond spelen steeds een paar nieuwe Utrechtse bandjes. Als er een niet leuk is, wacht je gewoon bij de bar tot de volgende komt. En we hebben tien kranen met speciaal bier. Dus loop maar eens een keertje bij ons binnen!“

Eerdere publicatie in de NUK.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten