zaterdag 4 januari 2020

Le Mini Who? en Lombok Festival 


Het jaarlijks Utrechts festival voor avontuurlijke muziek Le Guess Who?, dat kan rekenen op wereldwijde aandacht, organiseert ook twee kleinere muziekfestivals: Le Mini Who? en Lombok Festival. Beide gratis festivals zijn opgezet om Le Guess Who? nog meer te verbinden met de stad Utrecht. Coördinator Hanan de Sain vertelt.

Lombok Festival wordt georganiseerd door buurtbewoners, locaties en de organisatie van Le Guess Who? tezamen. “In het eerste jaar (2017) hebben we alle bewoners een brief gestuurd met de oproep om ‘samen Lombok te vieren’. Veel mensen uit de wijk boden aan om op te treden of om te koken op de markt op het Moskeeplein,” vertelt De Sain. Verspreid door de wijk zijn er op het Lombok Festival allerlei muziekoptredens (met een lichte focus op Noord-Afrikaans en Oosters georiënteerde muziek) en openbare eetgelegenheden met maaltijden van alle windstreken. “Het festival is ontstaan vanuit de gedachte dat Lombok een van de weinige multiculturele wijken van Utrecht is die dicht bij het stadscentrum ligt. Ook zijn er veel culturele plekken en liggen alle locaties op loopafstand van elkaar.”
“Maar,” zo benadrukt De Sain “Lombok Festival wil vooral het multiculturele geluid van Lombok laten horen omdat de samenstelling van de wijk door gentrificatie (d.w.z. het aantrekkelijk maken voor meer vermogende nieuwe bewoners, red.) flink is veranderd. De Kanaalstraat en het Moskeeplein ogen wel nog multicultureel, maar dat beeld is niet meer representatief voor de hele wijk.”

Dit jaar ligt de nadruk iets meer op de samenwerking met de diverse locaties, zoals Molen de Ster, Kopi Susu, De Voorkamer en de moskee. “In de moskee wordt een rondleiding georganiseerd. Veel mensen kennen het karakteristieke gebouw niet van binnen. De architectuur is prachtig! Bezoekers krijgen verhalen te horen over de verschillende gemeenschappen die er komen en over de achtergrond van de Ulu Moskee.”

En dan is er nog Le Mini Who? waar dit jaar zo’n veertig acts te zien zijn. De Sain: “Le Mini Who? is uitgegroeid tot een festival met een hele eigen achterban. Beginnende acts uit de underground presenteren zichzelf in een korte set.” Vanwege de gratis toegang is Le Mini Who? laagdrempeliger dan het hoofdfestival van Le Guess Who? waar mensen kaarten voor moeten kopen. “Het is in 2007 opgezet om het festival ook naar de straat te verplaatsen en om meer zichtbaarheid te geven aan Le Guess Who? dat destijds veel minder zichtbaar was in de stad. Er waren toen aanzienlijk minder locaties dan tegenwoordig.”

Le Mini Who? verhuist dit jaar van Rotsoord, waar het vorig jaar voor het eerst werd georganiseerd na negen edities in de Breedstraatbuurt, naar het Cartesiusgebied. “De editie op Rotsoord was zeer geslaagd, maar we zijn er weggegaan omdat op Cartesius veel creatieve, gelijkgestemde plekken te vinden zijn, zoals dB’s, het Filmcafé, De Nijverheid en Werkspoorcafé De Leckere. We hebben hier meer ruimte om ons te ontwikkelen,” vertelt De Sain.

Het programma van deze editie is inhoudelijk flink uitgebreid. "Tot vorig jaar waren er veel bands, nu is er ook aandacht voor andere stijlen, zoals hiphop en elektronica. En disciplines als beeldende kunst, poëzie en crossovers komen dit jaar aan bod. Le Guess Who? programmeert een veelvoud aan stijlen met als ondertitel ‘Embrace the unknown’. Die visie willen we ook met Le Mini Who? steeds meer uitdragen.”

Uitgelicht door Hanan de Sain:


Le Mini Who?


Worm’s Open City Revue in De Nijverheid


“Het Rotterdamse poppodium WORM, een van Nederlands meest vooruitstrevende podia, presenteert een vijf uur durende non stop revue. “A day of wild underground talent” noemen ze het zelf. Je kunt voor losse onderdelen komen, maar het is ook mogelijk om je vijf uur lang onder te dompelen in noise, hiphop, film, gesproken woord, gitaarmuziek en electronica. Verwacht een wild en absurdistisch programma waar je je compleet in kunt verliezen.”

Brandweerkazerne Schepenbuurt

“Een locatie die hoog op het wensenlijstje stond was de Brandweerkazerne Schepenbuurt. Het is gelukt om deze kazerne tijdelijk te laten ombouwen tot een speellocatie. Optredens zijn er van Daisy Daisy (Utrechtse electronische punk, Shaemless (garage en donkere blues) en Forbidden Wizards (old skool punk). Een heus punkfeestje bij de brandweer dus!”


Lombok Festival


Dyar
“Dyar maakt Arabische muziek gecombineerd met andere stijlen. In het Arabisch betekent Dyar ‘thuis’. Dit gezelschap wil de bezoeker laten horen dat muziek verbonden is met alles, en dat muziek ons allemaal met elkaar verbindt. Niet zo gek dus dat de band het publiek steevast aan het dansen krijgt. Ik kijk er erg naar uit om iedereen uit de kerkbanken van de Anthoniuskerk te zien komen!”

Op Weg Naar Vrijheid
“Op Weg naar Vrijheid is een voorstelling van ud-speler Monir Goran en dichter Baban Kirkuki in het Ubuntuhuis. Beide kunstenaars zijn gevlucht uit Koerdistan/Irak, maar op een verschillende manier in Nederland terechtgekomen. In de intieme setting van een woonkamer vertelt Baban het vluchtverhaal via zijn gedichten, Monir doet dat met zijn ud. Ik verwacht een krachtige voorstelling waarbij poëzie en muziek elkaar versterken.”

Jaipur Junction
“Jaipur Junction is een samenwerking tussen de Utrechtse drummer Otto de Jong en de Jaipurse zangeres Sarita Rav. De twee ontmoetten elkaar in Jaipur en besloten samen muziek te maken. Jaipur Junction speelt in een ongebruikelijke, maar intrigerende set-up: je hoort slechts Otto’s drums en Sarita’s Indiase zang. Laat je meeslepen door hun bijzondere dynamiek in Café Kopi Susu!”

Eerdere publicatie in Uitagenda Utrecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten